Menu
Migraine - Zoeken

Kun je van teveel suiker hoofdpijn krijgen?

Samenvatting

Glucose is een essentieel onderdeel van je lichaamschemie. Te veel of te weinig glucose kan problemen veroorzaken, waaronder hoofdpijn. Dit komt omdat glucose een direct effect heeft op je  hersenen  en  zenuwstelsel. Het is dus de moeite waard om te leren hoe je hier balans in krijgt zodat je toekomstige hoofdpijn kunt voorkomen.

 

Glucose en hoofdpijn

Hoofdpijn veroorzaakt door glucose heeft veel  te maken met je bloedsuikerspiegel. Glucose geeft je  lichaam energie en laat je bloedsuiker stijgen. Voor de handhaving van een goede bloedsuiker die weer daalt komt er insuline vrij.

 

Schommelingen in je bloedglucosespiegel beïnvloeden je hersenen meer dan enig ander orgaan. Deze stijgingen en dalingen kunnen heel goed tot hoofdpijn leiden. Er spelen nog meer hormonen een rol die suiker geactiveerd worden en voor hoofdpijn kunnen zorgen.

 

Hoeveel suiker heb je nodig?

Het is steeds moeilijker om een goede suikerinname te beheren. De gemiddelde Nederlander eet veel meer suiker dan nodig. Voor vrouwen geldt zes theelepels suiker per  dag  en  mannen  verbruiken  niet meer  dan  negen  theelepels. En wat krijg jij per dag gemiddeld binnen aan suiker? Gemiddeld zitten vrouwen op 22 lepels suiker en kinderen op 34 (voor kinderen geldt ook 6 theelepels per dag).

 

In het algemeen geldt dat je bloedsuikerspiegel zich tussen 70 – 120  milligram per deciliter (mg/DL) hoort te bewegen. Dit aantal kan veranderen als je diabetes of een andere  gezondheidstoestand hebt.

Hypoglykemie versus  hyperglycemie

Het consumeren van veel suiker of juist weinig suiker, kan hoofdpijn veroorzaken.

 

Hypoglykemie

Hypoglykemie is een aandoening veroorzaakt door het niet hebben van voldoende suiker in  de  bloedbaan. Hypoglykemie treedt op wanneer je bloedsuikerspiegel  onder 70 mg/DL duikt. Dit kan  gebeuren  na het  overslaan van een  maaltijd  of  na een lange  periode  van niet eten.

 

Ook kun je reactieve hypoglykemie ervaren. Dit speelt wanneer er een snelle daling van de bloedsuikerspiegel volgt na het eten van een suikerrijke of zetmeelrijkemaaltijd. Dit gebeurt binnen vier uren na die maaltijd.  Je bloedsuiker reageert dan op de eenvoudige suikers. Het verhoogt de bloedsuikerspiegel  super snel  en  voor de daling moet er extra insuline geproduceert worden. Hierop volgt een super snelle daling van de bloedsuikerspiegel.

 

Beide soorten hypoglykemie kunnen hoofdpijn en migraine klachten veroorzaken.

Andere symptomen van een lage bloedsuiker of hypoglykemie zijn:

 

 • duizeligheid
 • zwakte
 • zweten
 • slaperigheid
 • bleke huid
 • rillerigheid
 • hartkloppingen
 • honger
 • angst
 • stemmingswisselingen
 • dubbelzicht of wazig zicht
 • verwarring
 • als je bloedsuiker echt te laag is = verandering in het bewustzijn

Hyperglykemie

Het tegenovergestelde van een lage bloedsuiker is een te hoge bloedsuiker = Hyperglycemie. Dit  gebeurt wanneer  je  lichaam  niet in staat is om glucose  efficiënt  af te  breken  met  insuline. De bloedsuiker waardes stijgen boven 180 – 200 mg/DL uit.

 

De hoofdpijn wordt vaak erger wanneer de bloedsuikerwaardes stijgen.

 

Andere symptomen van een hoge bloedsuiker =  hyperglycemie zijn:

 • Vaak behoefte om te plassen
 • Dorstig zijn
 • Wazig zien
 • Vermoeidheid

Kun je een Kater krijgen van suiker ?

JAZEKER. Ik heb het gister nog bij mijn oudste zoon van 9 gezien. Die had over de hele dag teveel pepernoten gegeten. De druppel die de emmer deed overlopen was de chocolademelk ’s avonds. Wat er gebeurde was: ik heb hoofdpijn mem, en voel me misselijk en heel moe. Mijn buik voelt niet goed. We zijn gaan wandelen en het ging weer. 

 

Het eten van veel suiker in een korte hoeveelheid tijd kan leiden tot snelle veranderingen in je bloedglucosespiegels. De symptomen lijken op dezelfde als bij een “ kater van drank,” :

 • hoofdpijn
 • misselijkheid of maag klachten
 • moeite met focussen
 • rillerig
 • vermoeidheid of duizeligheid
 • stemmingswisselingen

Dus mijn vraag aan jou is = wat gebruik jij zelf aan suiker op een dag?

Kom jij uit op 6 theelepels? Waar zit suiker in verstopt?

Dit zijn belangrijke vragen om na te gaan. Hiervoor moet je etiketten kunnen lezen. Veel suiker zit namelijk verstopt in de producten die je dagelijks eet en drinkt. Brood zonder suiker? Vleeswaren zonder suiker? Muesli zonder suiker? Ga zo maar door.

Wil je weten hoe je het zelf doet? Of jij ook teveel Stuur mij een voorbeeld dag toe en ik kijk met je mee.

 

Energieke groet,

Nynke